Kanári szigetek, Tenerife szállás, nyaralás, utazás
Tel: +36 30 268-2567
info@kanariszigetek.net
magyar
deutsch
english
tenerife apartman

Tenerife

 
Tenerife

Kanári szigetek - Tenerife - Az örök tavasz szigete

Tenerife a legnagyobb területű, egyedülálló klímával rendelkező sziget.

Tenerife lakói hétköznapjaikat európai stílusban élik.

A szigeten minden a turistákról szól. A legtöbb középület és ház új és folyamatosan épül. A fővárosban áll még pár régi ház, melyek gyönyörűek, és a kalózok gazdagságát idézik.

Utazásunk előtt nem kell semmilyen speciális védőoltást beadatnunk magunknak, a szigeten pedig jól felszerelt gyógyszertárak, gyógynövény üzletek és jól felkészült gyógyszerészek segítenek, ha baj van. (gyógyszertár spanyolul = Farmacia)

Nem jellemző a rovarcsípés, nincsenek szúnyogok, vagy mérges rovarok. Főként nyulak és gyíkok teszik ki a természetes állatvilágot, veszélyes állatok nincsenek.

Ami a leggyakrabban előforduló baleset, az a leégés, illetve a napalergia. Nem elegendő az itthon megszokott védekezés, komolyan tartsuk be a napozás szabályait és szerelkezzünk fel minimum 20-as faktorú napvédővel.

Tenerifén a La Laguna egyetem ad lehetőséget a továbbtanulásra, amelyet 1792-ben alapítottak. La Laguna városa a világörökség része, akárcsak a Teide tűzhányó.

Tenerife története

A szigetre érkező első spanyol Alonso Fernández de Lugo volt, aki királya nevében hivatalosan elfoglalta Tenerifét - a guancsok azonban legyőzték őt és seregét. Ezek az őslakosok magasak voltak, erős testalkattal és skandináv jegyekkel rendelkeztek (kék szem, szőke haj).

1494-ben spanyol hódítók partra szálltak a szigeten 2000 fős csapattal. Az őslakosok nagy részét rabszolgává tették, sokan meghaltak járványokban is, így a következő évszázadban betelepítéseket végeztek a Spanyol királyság területéről.? A spanyol invázió azonban elpusztította a guancs kultúrát, és 1496 -ban megalapították a mai Santa Cruz főváros elődjét.

Az elmúlt évszázadok alatt a szigetet többször is megtámadták különféle nemzetiségek: franciák, angolok, hollandok, és többször állt háborúban Spanyolországgal is. Ezek közül a britek inváziója volt figyelemre méltó.

II. Izabella szabadkereskedelmi státuszt adományozott a Kanári szigetcsoportnak ami még jobban fellendítette az egyébként is hajózásból, kereskedelemből élő szigetvilág gazdaságát. Tenerife szigetét azóta sorolják a gazdag országok közé, amióta fellendült a banán export.

A világháború után fellendült a légi turizmus s a sziget fejlődésnek indult. Ma már évente több mint 4,5 millió turista látogatja Tenerifét.

Gasztronómia

Tenerife ősi eledele a gofio, vagyis pörkölt kukorica-, köles, vagy búza. Ezekből kenyeret, és levest is készítettek. Mára már csak a kis falvakban találkozhatunk vele különböző ételek összetevőjeként.

A levesek és az egytálételek a legkedvesebb eledelnek számítanak az őslakosok között. Szinte minden helyi ételeket is kínáló vendéglő tálal fel friss készítésű levest (sopas). Különösen ajánlott a potaje canario, ami egy gazdag zöldségleves. Tenerife legősibb, és legjellegzetesebb ételei közé tartoznak a ropa vieja, a puchero és rancho canario. Ezek mind húsból és zöldségből álló egytálételek, amelyeket friss sertéshúsból, csicseriborsó, burgonya, tészta, hagyma, sáfrány, fokhagyma, és a pikáns spanyol paprikás kolbász, a chorizo felhasználásával készítenek.

Nagyon finom különlegességnek számítanak a mojo picón (piros fokhagyma szósz chilivel és pirospaprikával) és a mojo verde (zöld fokhagyma szósz petrezselyemmel és korianderrel) szószok, melyeket minden étteremben felszolgálnak frissen, de megtalálhatjuk őket különböző erősségben a boltok polcain is.

A turisták lakta falvakban és a városokban megtalálható bármilyen étterem, legyen szó gyorsétkezdéről, kinai, indiai, magyar vagy épp nemzetközi konyháról. Az éttermek gyakran alkalmaznak PR-ost aki az étterem előtt állva invitálja be az arra járókat.

Tenerifei gyöngy

A tenerién tenyésztett gyöngy 1985 óta tagja a World Pearl Group-nak, amely egyedi ékszereket készít vásárlóinak.

Egyes üzletek hatalmas alapterületűek, és több, mint 2.000.000 gyönggyel rendelkeznek.

Karnevál

A 2 hetes karnevált Santa Cruz ban tartják.

Ez az esemény a Rio de Janeiro-i karnevál után a második legnagyobb ilyen rendezvény csodás lányokkal, pompás jelmezekkel, menetelő zenekarokkal és zenével, utolsó napja pedig húshagyó kedd.

A legtöbb rendezvény a kikötő közelében va. Csak kevés őslakos nem készít magának díszes jelmezt, hogy abban ünnepeljen, táncoljon.

A karnevál 14 napja alatt több ünnepséget is tartanak, például királynőt és hercegnőket választanak, ami egy televízión közvetített szépségkirálynő választás.

A záró esemény a tenerifei karneválon az Entierro de La Sardina, azaz a "szardíniák temetése". Ez egy külön parádé, ahol a résztvevők feketébe burkolóznak, hogy így jelezzék a karnevál lelkének távozását, és temetési helyét egy hal kézzel készített képmásával jelzik. A napot lenyűgöző tűzijáték zárja.

Aki februárban jár a szigeten, annak nem szabad kihagynia ezt a vibráló és nyüzsgő ünnepséget.

 
Kapcsolódó lapok:
 
Tenerife.lap.hu
 
Tenerife, Kanári szigetek nyaralás, utazás
Tel: +36 30 268-2567
Kanári szigetek, Tenerife apartman , szállás